Indien langere tijd plaque (dit is een kleverig wit geel randje langs het tandvlees en als de plaque lang genoeg blijft zitten gaat het ook verharden en dit heet tandsteen) en aanslag blijft zitten op de overgang tussen tand en tandvlees gaat het tandvlees bloeden en dit noemen we “gingivitis”.  U merkt dit aan uw gevoelige tanden.

Gingivitis is nog omkeerbaar bij een goede mondhygiëne.
Blijft de plaque langer zitten dan wordt ook het ophangapparaat waarmee de tand/kies in het bot zit verankerd aangetast en dit noemen we “parodontitis” en dit proces is onomkeerbaar en hoogstens tot staan te brengen. Uw gevoelige tanden geven een signaal af bij zoet, koud of warm eten.

Trouwens, O=ook een belangrijke oorzaak van gevoelige tanden en tandvleesproblemen kan roken zijn. Voor stopen met roken kunt u kijken op www.smokefree.nl of www.allencarr.nl

Tanden kunnen uiteindelijk los gaan zitten, pijn doen en eventueel vanzelf eruit vallen. Gezond tandvlees heeft een roze kleur en ligt stevig tegen de tand/kies aan en bloedt niet bij het poetsen of eten. De ruimte tussen tand en tandvlees heet een pocket en mag hoogstens 3 mm zijn. Ontstoken tandvlees is rood,gezwollen en gaat bloeden bij het poetsen en eten.
Door het terugtrekken van het tandvlees ( soms ook als gevolg van te hard poetsen met een te harde tandenborstel) komt de wortel bloot te liggen en kunnen tanden gevoelig worden.

Het ontstaan van parodontitis hangt samen met de verschillende soorten en aantallen van bacteriën, roken, maar ook de algemene weerstand van de persoon in kwestie. Terugtrekken van het bot waarin de tand zit verankerd wordt gemeten met een pocketsonde en ook op röntgenfoto’s is te zien hoever het proces al is voortgeschreden. Indien nodig kan ik u zelf behandelen maar mocht het proces volgens mijn inzichten te ver zijn voortgegaan dan kan u worden verwezen naar een tandarts parodontoloog, die zich gespecialiseerd heeft in het behandelen van deze tandvleesproblemen en gevoelige tanden.