Wortelkanaalbehandeling
Een wortelkanaalbehandeling of zenuwbehandeling wordt uitgevoerd als de zenuw van een element ontstoken. Aan een tand of kies zitten wortels met daarin het wortelkanaal waarin de zenuw zit. Het ontsteken van een zenuw kan gebeuren als gevolg van cariës, irritatie als gevolg van boren of een klap. Gevoeligheid met kou of warmte kan een eerste symptoom zijn.
Ook een blaasje bij de wortelpunt of het dikker voelen bij de wortel van het tandvlees kan hierop wijzen. Een tand/kies kan ook te hoog aanvoelen.
Bij een wortelkanaalbehandeling wordt eerst verdoofd, er wordt cofferdam aangelegd (een rubberen dam om het element te isoleren zodat het goed droog blijft liggen en er geen vloeistof of vijltjes in de mond kunnen vallen) dan wordt het zenuwkanaal opgespoord (soms meerdere). De wortelkanalen worden vervolgens schoongemaakt met steeds dikkere boren en vervolgens gespoeld met verdunde bleek. Tijdens de behandeling worden röntgen foto’s gemaakt om de behandeling goed te kunnen volgen. De kanalen worden opgevuld met guttapercha en vervolgens wordt de tand/kies gerestaureerd met een vulling of wat beter is vaak een kroon (zeker als er door een grote vulling bijna geen tandweefsel meer over is). Na de wortelkanaalbehandeling kan de tand/kies nog een aantal dagen gevoelig blijven en om te voorkomen dat een kies hypergevoelig zou kunnen worden adviseren wij ook al doet het geen pijn toch plus minus 3 dagen na de behandeling 2 a 3 paracetamol of aspirines per dag te slikken. De behandeling duurt anderhalf tot twee uur.
Soms kan na verloop van tijd blijken dat de behandeling niet goed is aangeslagen en moet overwogen worden in overleg met de patiënt om te herbehandelen ( het opnieuw uitvoeren van de wortelkanaalbehandeling) of een apex resectie uit te voeren. ( zie elders voor tekst en uitleg).